André Kuipers vertelt over aardobservatie

Wie kunnen we nu beter raadplegen dan onze eigen André Kuipers als het aankomt op het observeren van onze planeet. Waar een groot aantal onderzoekers de Aarde prima kunnen observeren vanaf de begane grond zijn er (gelukkig) ook mensen in het ISS (International Space Station) die vanaf boven een kijkje kunnen nemen.

In het filmpje hieronder vertelt de Nederlandse Astronaut hoe het is om vanuit de ruimte neer te kijken op onze eigen planeet. Een van de dingen die het eerst opvalt is de hoeveelheid water. Bijna 70% van de Aarde is bedekt door zeeën en oceanen. Daarnaast is ook nog een groot deel bedekt met woestijnen en grote zandbakken. Maar wat hebben we hier nou precies aan?

Een van de dingen die André Kuipers aankaart is de verwoestijning van onze planeet. Vanuit de ruimte is heel goed te zien hoe er elk jaar weer een stukje woestijn bijkomt ten koste van vruchtbare grond. Door middel van observaties vanuit de ruimte is het mogelijk om het tempo waarop gewassen of hele bossen op grote schaal groeien te vergelijken met de snelheid waarmee woestijnen opkomen. Vooral satellieten spelen hierin een belangrijke rol. Mensen kunnen namelijk maar voor een korte tijd kijken wat er gebeurt maar satellieten nemen alles continu op en met deze data wordt het mogelijk om oploassingen te vinden voor problemen zoals ontbossing, verwoestijning en smeltende ijskappen.

Een meer gedetaieerde versie van het verhaal kan Meneer Kuipers het best zelf aan u vertellen ;-)