ESA

Verreweg de meeste van ons hebben vast wel eens van NASA gehoord. inderdaad, de Amerikaanse ruimtevaart organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor de eerste maandlanding en zo’n beetje pionier is in elke vorm van ruimtevaart die de mensheid ooit heeft gekend.

Wat veel mensen echter niet weten is dat we veel dichter bij huis ook een soort NASA hebben, maar dan met Europese roots. De ESA (European Space Agency) is – zoals de naam al doet vermoeden – het Europese broertje van NASA. Op dit gedeelte gaan we wat dieper in op wat de ESA nou precies is, wat de knappe koppen daar zoal doen en wat voor nut dit nou eigenlijk heeft voor de gewone Europeaan.

Wat is de ESA?

De ESA is Europa’s poort naar de ruimte, letterlijk en figuurlijk. De missie van de ESA is om Europese ontwikkelingen in de ruimtevaart te stimuleren en ervoor te zorgen dat de Europese burger en de rest van de wereld baat hebben bij grote investeringen die worden gestopt in de ruimtevaart techniek.

Het zal je niet verbazen dat de ESA geen kleine eenmanszaak is, maar een gigantische organisatie waar meer dan 20 verschillende Europese landen lid van zijn. Door het efficiënt coördineren van financiële en intellectuele middelen is het voor de ESA mogelijk complexe en baanbrekende programma’s en missies op te zetten, iets wat voor een enkel land vrijwel onmogelijk is.

 

Wie zijn er allemaal lid?

Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden ;-)

ESA_Member_States_and_Cooperating_States_node_full_image

Zoals je in de afbeelding hierboven ziet zijn er een aantal Europese landen lid van de ESA, waaronder Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal etc.

 

Waarom de ESA?

Natuurlijk vragen de meeste zich nu af wat de ESA nou precies allemaal doet?. En terecht, daarom hier een korte verheldering van de activiteiten van de ESA. De organisatie heeft als doel om de ruimtevaart ontwikkelingen in Europa (maar ook wereldwijd) te stimuleren.

Programma’s binnen de ESA richten zich vooral op het onderzoeken van de Aarde door middel van aardobservatie, onze dichtstbijzijnde ruimtelijke buren zoals de Maan of Mars maar ook het hele zonnestelsel waarvan onze planeet deel van uitmaakt.

Onderzoek naar het Universum is iets wat de mensheid al duizenden jaren bezig houdt en wij leven nu in een tijd waarin het voor het eerst in de geschiedenis van de mens mogelijk is om daadwerkelijk zelf de ruimte om onze planeet te verkennen.

En wat is daar het praktisch nut van?

Naast de vele onderzoeken werkt de ESA tevens aan nieuwe technologieën en services die afhankelijk zijn van satellieten in de ruimte. Denk hierbij aan dingen als de weersverwachting en meteorologisch onderzoek, maar ook mobiele telefoon netwerken en internet.

Volgens de UCS Satellite Database vliegen er momenteel zo’n duizend verschillende satellieten rond de Aarde met allemaal verschillende functies. Een deel daarvan zijn voor militaire doeleinden en het is daarom ook logisch dat hier weinig informatie over bekend is. De rest daarentegen wordt uitbundig in kaart gebracht door (onder andere) de ESA. In het diagram hieronder zien we dat verreweg het grootste deel van de satellieten die momenteel in gebruik zijn communicatieve doeleinden dienen. Een kleine 7% wordt gebruikt voor meteorologisch onderzoek (weersverwachtingen, broeikas effect, klimaatverandering) en zo’n 8% dient als navigatie voor onze TomTom’s in de auto.

uses-7-1-10