Klaslokaal

Op dit gedeelte van de website nemen we je weer even mee terug naar het klaslokaal. Net zoals de meeste mensen met een interesse voor het Universum zijn ook wij ontzettend nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Daarom willen we een deel van de website graag wijden aan het bijspijkeren van onze kennis over vakgebieden rond de ruimtevaart en aardobservatie.

smitje

bron: falw.vu

Hoewel het logischerwijs klopt dat we waarschijnlijk het beste met een introductie les over het heelal moeten beginnen willen we toch wat anders proberen. Niet zo lang geleden (november 2013 om precies te zijn)  hield de VU (Vrije Universiteit Amsterdam) een symposium omtrent het vertrek van Prof Dr Jan Smit. Nee het gaat hier niet over de zanger, maar over een van Nederland’s bekendste en meest erkende paleontologen. Zijn veldwerken zijn meer dan eens het onderwerp van gesprek geweest in menig blad (AD Valvas, Trouw) en hij zal ongetwijfeld een inspirerende professor zijn geweest aan de VU.

De reden dat we een paleontoloog betrekken op een website over aardobservatie is omdat we pas geleden een aantal interessante online lessen tegen kwamen omtrent Prof Dr Jan Smit. Wat we interessant vonden – en tevens vrij uniek – is de link die wordt gelegd tussen veldwerk van de paleontoloog en aard- en ruimteobservaties van onder andere de NASA en ESA.

3 colleges uitgelicht

Hieronder hebben we drie specifieke colleges die op het afscheidssymposium werden gegeven kort toegelicht en beschikbaar gesteld om online te bekijken. Het gaat hier om Universitaire colleges die vrij diep ingaan op verschillende paleontologische en meteorologische onderwerpen. Alle 8 lessen zijn gratis beschikbaar gesteld via DEZE LINK naar de VU website en het wordt ook aangeraden om vanaf les 1 te beginnen om het hele verhaal een beetje te kunnen volgen.

Voor de fanatiekelingen hebben we hieronder de meest relevantie er meteen bijgehaald:

Toch maar bij Les 1 beginnen – over de verwondering van de menselijke perceptie en waarom we dingen waarnemen op de manier waarop we ze waarnemen. En ja, dit is zeker belangrijk verderop in de lessen ;-)

Les 7 – kijken naar de KT grens (Krijt-Paleogeengrens) door een microscoop en een telescoop!

Les 8 – Catastrofistische gebeurtenissen in de geschiedenis van onze planeet. Was dit allemaal lokaal of kregen we ‘hulp’ van buitenaf?

In de loop van de tijd zal dit gedeelte van de website worden vernieuwd met een aantal interessante nieuwe lessen of colleges. Tot die tijd zullen de meesten wel even zoet zijn met de colleges van Prof Dr Jan Smit.