Space X

Zodra het over de toekomst van ruimtereizen gaat is er een naam die de laatste tijd blijft opduiken, inderdaad, we hebben het hier over Space X. Het ruimtevaart bedrijf van niemand minder dan Elon Musk himself die een ware revolutie wist te ontketenen binnen de moderne ruimtevaart.

Wat is Space X? Of beter gezegd, wie is Elon Musk?

Voor iedereen die het de afgelopen jaren op de een of andere manier heeft gemist: Space X is een vrij nieuw ruimtevaart bedrijf dat is opgericht in 2002 door de enige echte Elon Musk, de man achter PayPal en CEO van het succesvolle Tesla Motors. De visie van Musk (en daarmee ook deels van Space X) is vaak onderwerp van gesprek (geweest) voor veel critici in het bedrijfsleven. De beste man wil namelijk niks minder dan binnen nu en 30 jaar een mens op Mars zetten.

 elon-spacex-mars-featured-1024x430

Klinkt te gek voor woorden toch? Wacht maar tot je zijn andere ambities hoort. Niet alleen wil Musk andere planeten koloniseren, op zijn lijstje staat ook nog het verder ontwikkelen van het internet en het huidige probleem van klimaatverandering flink aanpakken. Als (mede)oprichter van PayPal is het hem al gelukt om een ware revolutie te ontketenen in de manier waarop we het internet gebruiken. Bedenk je maar eens hoe de wereld eruit zou zien als online winkelen niet zou bestaan?

Daarnaast heeft het tweede bedrijf van Musk, Tesla Motors ook flink wat stof op doen waaien in de gehele auto industrie. Het doel wat Musk met Tesla Motors voor ogen heeft is om 100% elektrisch rijden rendabel te maken. Zoals we allemaal wel weten zijn er een hoop fabrikanten die hybride auto’s maken, maar een auto die geen uitlaatgassen heeft maar toch net zo comfortabel, veilig, snel en chique is als je huidige auto? Die bestond nog niet, althans niet voordat Tesla Motors met de Model S op de markt kwam. Binnen de kortste keren wist de vier-deur bolide verschillende prijzen in de wacht te slepen zoals de veiligste en zuinigste auto ooit gemaakt.

Tja, het mag wel duidelijk zijn dat Elon Musk groot droomt, maar het feit dat hij zijn (ietwat waanzinnige) dromen ook nog eens waar weet te maken is pas echt indrukwekkend.

En waarom is Space X zo bijzonder?

Wat Space X zo bijzonder maakt heeft deels te maken met het succes van Musk in met zijn andere bedrijven en zijn grootste visie. Het doel van Space X is namelijk om mensen op Mars te laten landen. Maar voordat we zover zijn moet er nog een hele hoop gebeuren in de huidige ruimtevaart techniek. Een van de grootste problemen zijn namelijk de torenhoge kosten van het lanceren van bijvoorbeeld de Space Shuttles (die ondertussen met pensioen zijn) of andere raketten.

Het is Space X gelukt om een nieuw type raket te ontwerpen die bijna 10 keer zo goedkoop is om te lanceren dan huidige raketten. Tel daarbij nog eens op dat de de Falcon 1 en Falcon 9 (de nieuwe raketten van Space X) niet alleen ‘goedkoop’ zijn maar ook nog eens herbruikbaar. De grootste reden voor de torenhoge kosten in de ruimtevaart is dat raketten worden vernietiegd zodra ze een keer zijn gebruikt. Door een raket te ontwikkelen die keer op keer kan worden gebruikt lijkt er een nieuw tijdperk aangebroken in de ruimtevaart, het tijdperk van Space X.

Bewijs?

Nog steeds niet overtuigd? Ziehier het resultaat van een ietwat krankzinnige visie van een man en talloze uren aan onderzoek en ontwerpen van het team van Space X: