Zonnepanelen aanschaffen: een checklist

zonnepanelen installeren

Steeds meer mensen onderzoeken de mogelijkheid om in eigen stroom te gaan voorzien. Vooral het gebruik van zonnepanelen wordt steeds populairder, op dit moment zijn er al meer dan 4.757.000 zonnepalen actief in Nederland. Benieuwd naar wat groene stroom uit zonne-energie voor jou en je huishouden kan betekenen? Hieronder zijn een aantal tips weergegeven waar u rekening mee kunt houden in uw zoektocht naar de beste mogelijkheden.

1.     Vergelijk leveranciers en prijzen

Verschillende leveranciers bieden ook verschillende mogelijkheden, met uiteraard verschillende prijzen. Wanneer je voor zonnepanelen gaat is het slim om te kijken welke leverancier in jouw specifieke situatie het voordeligst is. Ook is het slim om na te gaan hoeveel energie de panelen op jouw dak zullen opleveren. Dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

2.     Dak-check

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en welke vervolgens het best zullen passen. De panelen worden namelijk zo geplaatst dat ze gedurende de dag, en door de seizoenen heen, het meeste zonlicht vangen. Hierdoor zijn niet alle panelen geschikt voor alle daken. Check dit bij een leverancier.

3.     Subsidie

Sommige gemeentes en provincies geven subsidies af aan particulieren die graag groene stroom willen gaan opwekken. Met de energiesubsidiewijzer check je gemakkelijk wat de regels in jouw provincie en gemeente zijn. Vaak is een vergunning voor het plaatsen van panelen vereist of stelt de gemeente bepaalde voorwaarden. Handig om te weten dus.

4.     Keurmerk

Nederlandse zonnepanelen met het keurmerk Zonnekeur zijn geverifieerd en mogen dit label dragen omdat zij kwaliteit leveren. Hier kunt u op letten bij het aanschaffen van de panelen of het inhuren van een installateur. Dan weet u zeker dat u kunt vertrouwen op de kwaliteit en het vakmanschap.

Wil jij nu ook je dak voorzien van zonnepanelen? Wacht hier dan niet te lang mee. Tot juli 2015 geldt er namelijk een verlaagd btw-tarief voor het laten installeren van zonnepanelen. Hierdoor betaal je over de arbeidskosten van de specialist slechts 6% btw, in plaats van 21%.