Selecteer een pagina

De eettafel lijkt misschien niet iets waar je misschien dagelijks bij stilstaat, maar het is een tafel die wel degelijk veel invloed heeft op de kamer en die je ook dagelijks gebruikt. Je zou er daarom eens goed naar moeten kijken, vooral als je op zoek bent naar een nieuwe. Dit is hét moment om wat kennis te vergaren om er echt het meeste uit te halen. Wil jij ook de perfecte eettafel hebben? Wij hebben een aantal tips verzameld. Lees verder!

Vorm en ruimte in de kamer

Eettafels zijn er in verschillende vormen en maten: ze kunnen rond, rechthoekig, ovaal of vierkant zijn. Er zijn dus veel keuzes. In een woning met weinig ruimte, is het verstandig om te kiezen voor een ronde tafel. Dat maakt de ruimte knus en gezellig, en iedereen kan makkelijk met elkaar praten tijdens het eten. In een grotere ruimte past een rechthoekige tafel goed, omdat je hier simpelweg veel meer mee kan. Rechthoekige eettafels kopen (of rond) eenvoudig online en vraag ook om advies als je nog niet zeker bent van je beslissing. Er zijn zelfs uitschuifbare tafels die handig kunnen zijn als je af en toe wat extra zitplaatsen nodig hebt. Wat past bij jou?

Kies voor warme materialen om het gezellig te maken

Eettafels worden meestal gemaakt van hout en kunnen er op verschillende manieren uitzien. Als je massief eikenhout kiest, krijgt de tafel een landelijke uitstraling. Als je metalen details toevoegt, wordt het meer industrieel. Kikarhout past dan weer goed bij een stoer interieur, en als je hout combineert met een betonnen blad, ziet het er modern uit. Je hebt dus echt enorm veel keuzes, en het is een belangrijke keuze om te maken. Het materiaal dat je kiest, bepaalt niet alleen hoe stevig de tafel is, maar ook hoe het eruitziet.

Let op de ruimte

De eettafel moet passen bij de ruimte waarin je hem zet. In een kleine ruimte kan een tafel die je kunt uitschuiven handig zijn, omdat je dan meer zitplekken kunt maken als dat nodig is. In een grote eetkamer kan een grote tafel het middelpunt zijn en kun je er verschillende dingen aan doen, zoals thee drinken, werken of huiswerk maken. Het belangrijkste is dat de tafel niet te groot of te klein is voor de ruimte waarin hij staat.

Hoe zet je de eettafel neer?

Als je je eettafel wilt neerzetten, moet je een goed plan hebben. Een eettafel is namelijk een handig meubelstuk dat je voor veel dingen kunt gebruiken. Bedenk eerst waarvoor je de tafel wilt gebruiken. Wil je er alleen aan eten, of moet het ook een plek zijn om te werken of andere dingen te doen? Daarnaast is het formaat belangrijk. De tafel moet in je ruimte passen en groot genoeg zijn voor wat je ermee wilt doen. Kijk ook goed naar waar je de tafel neerzet. De ovale eettafels kunnen soms een uitdaging zijn, dus zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om eromheen te lopen en dat het handig is voor iedereen. Vuistregel: houd 70-80 cm tussen de tafel en de muur vrij, en zelfs 90 cm als je wilt kunnen rondlopen wanneer gasten aan tafel zitten. Met deze tips heb jij een eettafel waar je nog jarenlang plezier van zult hebben!