Selecteer een pagina

Vandaag de dag is het niet gemakkelijk om het huis van je dromen te kopen. De huizenprijzen zijn anno 2022 namelijk torenhoog. Ga je bieden op een huis, dan is de kans groot dat je flink over de vraagprijs heen moet gaan om de woning te kunnen kopen. Maar hoeveel moet je dan precies overbieden op een huis? In dit artikel proberen we je daar een antwoord op te geven. Maar eerst is het belangrijk om een aantal dingen te weten voordat je gaat beginnen met (over)bieden.

Zo wordt de vraagprijs van een huis bepaald

Ten eerste is het nuttig om te weten hoe de vraagprijs van een woning precies wordt bepaald. Logischerwijs proberen verkoopmakelaars altijd zo hoog mogelijk te zitten. Maar te hoog is ook niet goed, want dan doen te weinig mensen een bod. En bij een te lage vraagprijs komen misschien wel veel mensen kijken, maar de kans bestaat dan dat de juiste koper er niet tussen zit. Het is dus belangrijk om hier de juiste balans in te vinden.

Hoe breng je een bod uit?

Het juiste bod uitbrengen is zo eenvoudig nog niet. Het beste kun je dit doen via een makelaar, het liefst een lokale makelaar die de markt goed kent. Wil je een huis kopen in Rotterdam, zoek dan dus ook een makelaar uit Rotterdam. Deze zoekt voor jou uit wat het huis écht waard is en kijkt naar dingen als mogelijke bouwkundige gebreken. Hij adviseert je ook wat je maximaal kan bieden. Bied je namelijk te veel, dan bestaat de kans dat je de financiering niet rond krijgt en een boete moet betalen.

Hoeveel moet je dan overbieden?

Over het algemeen geldt dat je zo’n 15 tot 20% boven de vraagprijs moet zitten om in de huidige woningmarkt een kans te maken. Ga hier echter niet te klakkeloos op af. De juiste bieding hangt namelijk af van allerlei factoren, zoals de taxatiewaarde, de vraag en de regio. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel je moet overbieden op een huis. Het beste wat je kunt doen is afgaan op het advies van een professionele aankoopmakelaar. Vervolgens is het duimen of je je droomhuis weet te bemachtigen.