Selecteer een pagina

Je wilt je droom achterna en je gaat een huis kopen in het schitterende Spanje misschien wel aan de Costa del Sol, niet zomaar iets natuurlijk er zitten een hoop haken en ogen aan. Je zult namelijk te maken krijgen met een makelaar, de aankoop, de notaris en noem het maar verder op. In dit artikel geven wij je informatie betreft enkele van deze fases die je gaat tegenkomen. 

Wat voor makelaar kies je?

Wanneer je gaat kijken naar een huis in het buitenland is het erg belangrijk dat je een makelaar kiest die je kunt vertrouwen. Kies dus bijvoorbeeld voor een makelaar met een fysiek kantoor zoals de Nederlandse makelaar in Spanje Villa Nova Real Estate. Je moet namelijk op een makelaar kunnen vertrouwen en het liefst een hebben met een aantal jaar ervaring in Spanje. Deze mensen kennen namelijk het gebied door en door en zullen je advies kunnen geven betreft financiering en het aankoopproces. 

Het aankoopproces

Een belangrijk deel om je goed in voor te lezen is het aankoopproces in Spanje er zit namelijk redelijk veel verschillen t.o.v. van Nederland. Een voorbeeld hiervan is dat er in Spanje een mogelijkheid is tot het nemen van een optie om de overeenkomst rechtsgeldig te laten zijn. Een nadeel hieraan wel is dat er reservering geld betaald zal moeten worden. Dit bedrag ligt vaak rond de 3000 euro. De koopovereenkomst in Spanje verschilt ook van Nederland het is namelijk een combinatie van een reserveringsdocument en de koopovereenkomst. Dit betekent dat als de optie wordt gebruikt de eerste betaaltermijn is voldoen en gelijk door zal gaan op een definitieve koopovereenkomst.

Hoe zit het met de notaris en de registratie?

Wanneer je de aankoopakte door de notaris laat gaan zal er ongeveer 3% van de aankoopsom naar de notaris en de registratie gaan. Deze kosten zullen vaak door een notaris zelf worden geschat en worden betaald. Wanneer het huis volledig is ingeschreven zal het geschatte bedrag worden gecorrigeerd en gevraagd worden. Je kunt erop rekenen dat dit eindigt op minimaal 10% van de som.