Selecteer een pagina

Het milieu is nu belangrijker dan ooit. Klimaatverandering is steeds meer onderwerp van discussie voor zowel de politiek als het bedrijfsleven. Ook consumenten kiezen steeds vaker voor een milieubewuste leefstijl. Ben jij op zoek naar een manier om thuis of op het werk (nog) meer te verduurzamen? Met kartonnen bekers, rietjes en borden kun je het gebruik van plastic bekers en flessen terugdringen en bijdragen aan een beter milieu! Wil je het helemaal goed doen? Dan kun je ook zakelijk een container huren bij Renewi om jouw papieren en kartonnen afval te scheiden. 

Het Klimaatverdrag en de opwarming van de aarde

In het Klimaatverdrag zijn bepaalde afspraken vastgelegd om de emissie van broeikasgassen te reduceren. Het doel hiervan is om klimaatverandering te voorkomen. Uit wetenschappelijke berekeningen is gebleken dat als de temperatuur op aarde met meer dan 1,5 graden Celsius stijgt, dit grote gevolgen heeft voor de mens en de natuur. Toch warmt de aarde ondanks onze inspanningen gestaag op. Dit komt onder meer door de broeikasgassen die al in het verleden uitgestoten zijn, maar ook door de wereldwijde kap van wereldwijde bossen en oerbossen zoals in de Amazone. Hierdoor komt er meer koolstof vrij, wat weer bijdraagt aan klimaatopwarming. De gevolgen van klimaatverandering zien we steeds meer terug in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld maar aan de overstromingen in Limburg, de steeds extremere zomers (35 graden gemeten in de maand juni) en steeds langere perioden van droogte. Dit wil niet zeggen dat de gevolgen van klimaatverandering onomkeerbaar zijn, maar het betekent wel dat we er met zijn allen aan moeten bijdragen, willen we daadwerkelijk een verandering in gang zetten.

Kartonnen rietjes, bekers en borden: duurzame keuze

Inmiddels maken horecazaken al gebruik van kartonnen rietjes omdat er sinds 2021 in de Europese Unie een verbod op het gebruik van de plastic rietjes geldt. Dit zul je ongetwijfeld al eens gemerkt hebben tijdens een terrasje pakken in de binnenstad of een lunch of diner. Doordat alle horecazaken en restaurants over zijn gestapt op kartonnen rietjes wordt bijvoorbeeld al enorm veel plastic afval voorkomen. Dit kun jij natuurlijk ook voor jouw bedrijf toepassen! Maak tijdens een personeelsfeestje bijvoorbeeld gebruik van wegwerpborden en kartonnen rietjes en bekers. Ook als je een ander bedrijfsfeest moet organiseren kun je kiezen voor kartonnen rietjes bekers en borden voor medewerkers, zodat je indirect mee kunt helpen aan een groener milieu. Voor zover het al niet gedaan is, kunnen plastic bekertjes bij de koffieautomaat en waterdispenser ook vervangen worden door kartonnen bekertjes. Het lijkt misschien een klein verschil te maken, maar als iedereen dit op grote schaal toepast, heeft het wel degelijk een positief effect op de hoeveelheden plastic afval die we produceren. Zo zijn de rietjes, bekers en borden misschien even wennen, maar het is wel een duurzaam alternatief voor de plastic varianten.

Duurzame afvalverwerking

Kies je voor een container van Renewi om jouw afval te scheiden, dan wordt je afval bovendien op een duurzame wijze verwerkt en tot wel 93% hergebruikt, in de vorm van grondstoffen, duurzame energie of gerecyclede producten.