Selecteer een pagina

Heb jij een mooie foto van jouw vakantie? Is het plaatje van jullie gezin echt iets voor in een lijstje? Of wil je een andere dierbare herinnering een plaatsje geven in je woonkamer? Dan kun je met een fotolijst alle kanten op. Uiteraard kun je een fotolijstje kopen, de achterzijde weghalen, je foto erin plaatsen en ophangen, maar dat kan veel beter. Met deze tips komt jouw foto nog beter uit!

Glans of mat

De eerste tip heeft alles te maken met de afdruk van de foto. Foto’s kun je namelijk op verschillend fotopapier laten afdrukken. Zo is er bijvoorbeeld glanzend fotopapier en een matte variant. Bij glanzend fotopapier heb je mooie glanzende kleuren, in tegenstelling tot mat fotopapier. Hier komen de kleuren vaak minder tot hun recht. Het voordeel van een matte foto is juist weer dat er weinig tot geen weerspiegeling van het licht in valt. Zeker in ruimtes met grote ramen of vervelend licht, kan dit erg vervelend zijn. Glanzende foto’s tonen echter weer elk klein detail, ook de oneffenheden, vlekjes en vingers en blijven makkelijker plakken aan het glas van de fotolijst. Wat voor jou het beste fotopapier is, is een persoonlijke keuze die helemaal van de situatie afhankelijk is.  

Extra rand met een passe partout

Wanneer je een foto in gaat lijstje, kun je kiezen voor een fotolijst die strak om jouw foto past. Je koopt dan een fotolijst in de afmeting van de foto. Maar in sommige gevallen is een passe partout ook erg mooi. Je koopt de lijst in dat geval een maatje groter en bestelt er een passe partout bij dat perfect om jouw foto past. Een passe partout is vaak van wat dikker papier/karton en wordt aan de binnenzijde schuin afgesneden, zodat er een mooi effect ontstaat. Het brengt rust aan je foto en benadrukt de afbeelding nog meer. Passe partouts zijn te koop in verschillende kleuren, zodat ze bij elke lijst en foto kunnen.  

Voorkom bobbels en vervormingen 

Door de foto eerst op een karton vast te lijmen, voorkom je dat de foto gaat vervormen en kreukels of bobbels vertoont. Gebruik voor het vastlijmen wel speciale fotolijm. Het voordeel van fotolijm is dat je de foto vaak makkelijk kunt verwijderen van het karton, zonder dat de foto beschadigingen oploopt. Bij het lijmen, dient de gehele achterzijde van de foto met lijm te worden ingesmeerd. De foto gaat dan niet bobbelen, wat anders wel kan gebeuren. Het lijmen is best een tijdrovende klus, wil je het goed doen. Gelukkig zijn er ook zelfklevende foto kartonnen te koop. Deze kun je makkelijk tegen de foto aanplakken en hebben hetzelfde effect als fotolijm.