Selecteer een pagina

In veel woningen met twee of meer verdiepingen is de trap het eerste wat opvalt als je via de voordeur naar binnen stapt. Als middelpunt van de foyer (of in welke kamer deze zich ook bevindt), bevindt een trap zich vaak op de voorgrond. Vooral in oudere huizen kan een trap een uniek architectonisch kenmerk van de woning zijn.

Trappen raken (dankzij veel voetverkeer) na verloop van tijd echter versleten en verouderd. Houten trappen en leuningen breken dan makkelijk af, of tonen krassen en vervagingen. De updates die aan de omliggende delen van het huis uitgevoerd zijn, zoals de vloer, kunnen zo flink met een verouderde trap conflicteren.

Als jouw omringende vloer nu bijvoorbeeld uit een modern en grijs laminaat bestaat, maar je trap nog steeds traditioneel donker eiken hardhout heeft, dan worden de treden ervan meteen een lelijke verschijning. Dit is slechts één reden waarom een traprenovatie behoorlijk belangrijk is voor de uitstraling van je woning. Hieronder melden we echter nog een aantal andere belangrijke redenen.

De veiligheid

Oude en versleten trappen kunnen een groot gevaar voor de veiligheid vormen als de fundering ervan is losgeraakt. Hetzelfde geldt als er onvoldoende verlichting is waardoor de trap moeilijk te zien is, of als de traptreden glad zijn. Elke trap zou bovendien minimaal aan één zijde een leuning moeten hebben.

Het bijwerken van jouw trap via een overzettreden traprenovatie kan de veiligheid onmiddellijk verbeteren. Iets wat direct tot minder zorgen leidt, mogelijke valpartijen en ongewenst letsel.

De wauw factor

Zoals hierboven al vermeld, is een trap vaak het middelpunt van een kamer (en soms zelfs van het hele huis). Als je trap echter behoorlijk verouderd is, dan biedt het zeker niet de positieve wauw factor waarnaar je op zoek bent.

Als jij je trap echter compleet in stijl weer bij de tijd brengt, dan kun je nu weer volop indruk op al jouw gasten maken. Dit geldt trouwens ook voor potentiële kopers als je mocht besluiten je huis in de toekomst te verkopen.

De waarde

Over het verkopen van jouw huis gesproken: het upgraden van jouw trap kan een positieve invloed op de waarde van jouw woning hebben. Begin in dit geval met het vervangen van verouderde balustrades en versleten stootborden.

Overweeg daarna ook om meer uitstraling toe te voegen door nieuwe spindels of mooi afgewerkte overzettreden te plaatsen. Ten slotte houden veel huizenkopers van voldoende opbergruimte in een woning, dus overweeg daarnaast om de ruimte onder de trap tot een handige kast om te bouwen.

De uiterlijke verschijning

Zoals al besproken is een trap een belangrijk onderdeel van een huis. Dus als deze niet optimaal bij de rest van het ontwerp van je woning past, dan zal het vaak negatief opvallen. Zorg er daarom voor dat als je de omliggende delen van je huis upgrade, je jouw trap dan ook gelijk in dit plan meeneemt. Anders ziet deze er onmiddellijk misplaatst en verouderd uit. En trekt het om de verkeerde redenen de aandacht.

Een traprenovatie is vaak een bijzaak voor huiseigenaren, maar het heeft de potentie om zoveel meer aantrekkingskracht aan je huis toe te voegen. Zie het dus niet langer als slechts een doorgang van de ene verdieping naar de andere, maar beschouw het als een centraal punt. Want trendy, veilige en aantrekkelijke trappen zijn designstukken die, als ze de kans krijgen, je huis flink kunnen laten stralen!