Selecteer een pagina

Wanneer je geen dakproblemen wilt, is het verstandig om het dak zo goed mogelijk te onderhouden. Dit klinkt logisch, maar hoe vaak onderhoud jij jouw dak? Op een plat dak willen sommige mensen nog wel eens met een veger en blik wat opruimen, maar bij een schuin dak zijn er weinig mensen die het dak goed onderhouden. Er zijn verschillende soorten daken en dus zijn er ook verschillende vormen van onderhoud. We hebben wat daken en vormen van onderhoud voor je op een rijtje gezet.

De dakgoot

Een dakgoot is bevestigd aan het dak om het regenwater op te vangen. Door de dakgoot klettert het water niet hard op de grond, maar wordt alles opgevangen. Ook vangt een dakgoot vuil, zand, stof, algen takjes en mos op. Een deel van het water stroomt weg, maar een ander deel van het water blijft liggen. Hierdoor kan het zijn dat de dakgoot verstopt raakt. De dakgoot kan hierdoor overstromen. Het overstromen kan richting het dak gebeuren en dat is niet goed voor het dak. Om deze reden is het belangrijk om de dakgoot schoon te houden. Zo blijft er geen viezigheid in liggen en kan het water goed doorstromen. 

Hoe onderhoud je een schuin dak zo goed mogelijk? 

Een schuin dak is vaak bedekt met dakpannen. Zo’n soort dak gaat bijna altijd tientallen jaren mee zonder problemen. Toch kunnen dakpannen na verloop van tijd wel slijten. Wanneer dakpannen vochtig worden, kan er mosgroei op ontstaan. Dit is niet altijd een probleem, maar wel als het gaat woekeren. De mosgroei gaat dan tussen en onder de dakpannen zitten waardoor ze niet meer goed op elkaar aansluiten. Dit kan na een tijdje lijden tot daklekkages. Dit kan voorkomen worden door zo nu en dan met een hogedrukspuit het dak schoon te maken. Dit klusje hoef je niet zelf te doen, maar kan je ook laten uitvoeren door een professional. 

Een plat dak onderhouden

Een plat dak is heel wat kwetsbaarder dan een dakpannen dak. Een plat dak gaat namelijk vaak maar 25 jaar mee terwijl een dakpannen dak veel langer mee gaat. Het is daarom goed om je platte dak ieder jaar te laten inspecteren door een professional zoals MVH Dakwerken. Zo weet je zeker dat het dak nog in goed staat is en als er iets mis is, kan dit opgelost worden.