Selecteer een pagina

Zonwering omvat diverse oplossingen voor ramen en glazen deuren, om zonnestralen weg te houden van waar ze ongewenst zijn. We praten dan over zonneschermen, jaloezieën, verticale lamellen, rolgordijnen, enzovoorts. We maken onderscheid tussen buiten- en binnenzonwering. Buitenzonwering zijn oplossingen die de zonnestralen weghouden van het glas, waardoor die geen of minder kans krijgen om dat op te warmen. Bij binnenzonwering, dus aan de binnenkant van het glas, krijgt de zon wel de kans om het glas en daarmee de ruimte erachter op te warmen. In de buitenlucht krijgt zonwering te maken met alle weersinvloeden, hoewel de bedoeling is dat die wordt opgerold en/of opgevouwen als er geen zon is. De buitenzonwering dient voldoende wind resistent te zijn. Voor binnenzonwering zijn die weersinvloeden beperkt tot de zonnestralen. Die dient dus niet te verkleuren of op een andere manier door de zon te worden aangetast. Zonwering is een universele behoefte en beperkt zich niet tot woningen, maar ook winkels en naar zonwering op kantoor is veel vraag. We zullen ons in de rest van dit artikel beperken tot buitenzonwering.

Buitenzonwering

Tot de groep van buitenzonwering behoren onder meer zonneschermen, rolluiken, blinden, screens en terrasoverkappingen. Al deze typen van zonweringen worden voor woningen gebruikt. Voor kantoorruimten kunnen in beginsel ook alle typen worden gebruikt, maar zijn diverse minder praktisch. Voor een groot kantoorgebouw zal het gewenst zijn dat de bediening elektrisch is en wellicht ook automatisch, aangestuurd door de intensiteit van het zonlicht. 

Zonneschermen

We onderscheiden hier de volgende typen van zonneschermen: de markies, het uitvalscherm en het knikarmscherm. Omdat iedereen de markies wel kent, wordt de vorm daarvan hier niet besproken. Het voornaamste verschil tussen een uitval- en knikarmscherm is, dat als het eerste volledig is afgerold er twee horizontale armen tussen de einden van het doek en de muur bevinden. Die armen kunnen een vervelende hindernis vormen. Bij het knikarmscherm zijn er armen tussen de einden van het doek en de constructie waaruit het doek omlaag is gerold, en hinderen daarom niet.

Rolluiken

Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting van onderling verbonden lamellen die oprolbaar is. De einden van de lamellen lopen in een soort verticale rails, opdat ze vrijwel niet horizontaal kunnen bewegen.

Jaloezieën

Jaloezieën lijken op lamellen en hebben ook slotte latjes in dit geval. Bij sluiting bedekken ze het hele raam. Ze kunnen vaak bottoms up geopend worden waardoor je ook de zon buiten kunt houden als hij net via de bovenkant van het raam naar binnen schijnt zonder dat je het 100% dicht hoeft te doen.

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zwarte houten jaloezieën zijn heel populair, daarnaast de houtkleur en grijs / antraciet.

Screens

Screens zijn zeer vergelijkbaar met rolluiken, maar in dit geval wordt er een doek gebruikt, dat nog wel wat licht kan doorlaten.

Terrasoverkappingen

Een terrasoverkapping is een uitbouw aan een gebouw, dat aan de ene kant bedoeld is om de zonnestralen weg te houden van ramen of glazen deuren van het gebouw en aan de andere kant om een plek te creëren waar men overdekt buiten kan zitten.