Selecteer een pagina

De eetkamertafel vormt vaak het centrale punt van onze kamer, of deze nu in de keuken, woonkamer of een speciale eetkamer staat. Het is de plek waar we samenkomen voor gezelligheid, voor onze dagelijkse maaltijden en waar we herinneringen creëren. Hoe kies je nu een eetkamertafel die perfect bij de ruimte, je interieur en je behoeften past? Dat vertellen we je graag!

Verschillende soorten hout

Wanneer we een eetkamertafel uitzoeken, dan kiezen we al snel voor hout. Dat is niet vreemd: het materiaal is ontzettend sterk en is beschikbaar in diverse uitvoeringen en kleuren. Hou je van donkere kleuren en een landelijke uitstraling? Dan kan een boomstamtafel van massief hardhout een geweldige keuze zijn. Deze houten tafel past overigens ook goed bij een industriële stijl, waar zowel donker als licht hout een plek vindt. 

Spreken we over massief hardhout, dan kun je denken aan houtsoorten zoals berk, eik en acacia. Hardhout is zeer sterk en duurzaam: kies je voor een dergelijke tafel, dan kun je rekenen op een eetkamertafel die jarenlang meegaat. Wel is het belangrijk dat je het hardhout goed onderhoudt door deze op de juiste manier schoon te maken en onderzetters te gebruiken. Vergeet ook zeker deze tafel niet af te dekken met een tafelkleed als je een keertje gaat gourmetten, steengrillen of gebruikmaakt van een pizzarette. 

Past een lichte houtsoort beter bij het interieur? Dan kun je kiezen voor massief zachthout, zoals naaldhout. Iedere eetkamertafel van massief zachthout is uniek, omdat het zichtbare noesten heeft; geen enkele tafel is daardoor hetzelfde. Wel komen er gemakkelijk krassen op een massief zacht houten tafel. Het is aan te raden deze tafels ieder jaar opnieuw te beitsen om er jarenlang plezier van te hebben.

Wanneer echt hout niet helemaal bij je past, is er ook nog hardhout fineer. Dit is een spaanplaat die de uitstraling van echt hout nabootst. Niet alleen zijn er verschillende kleuren mogelijk, maar hardhout fineer is ook nog onderhoudsvriendelijk en materiaal dat goed tegen een stootje kan. Zo past deze soort goed bij gezinnen, waar kinderen graag aan tafel spelen, tekenen en schilderen. Bovendien is een eetkamertafel van hardhout fineer doorgaans wat goedkoper dan zachthout of hardhout.

Ronde tafels versus vierkante tafels

De meeste klassieke eetkamertafels zijn vierkant. Een vierkante tafel geeft de ruimte om met veel mensen te genieten van het diner. Of je nu een groot gezin hebt of graag vrienden en familie uitnodigt voor etentjes, een vierkante eetkamertafel biedt de ruimte die je nodig hebt voor een gezellige avond. Voor kleinere kamers zijn er tal van vierkante tafels die uitschuifbaar of inklapbaar zijn. Zo kun je gemakkelijk meer ruimte aan tafel creëren wanneer dit nodig is, zonder altijd een grote tafel in de kamer te hebben staan.

Past een vierkante tafel niet goed in je woonkamer of keuken? Dan kan een ronde tafel een goede oplossing zijn. Niet alleen bespaart een ronde eetkamertafel veel ruimte, het oogt ook open en vriendelijk. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kun je kiezen voor diverse diameters, waarbij de meeste tafels beginnen bij een diameter van 120cm. 

De hoogte in met een bar

Heb je beperkte ruimte? Kies dan voor een bar als eetkamertafel! Door de hoogte in te werken bespaar je erg veel plek. Je kunt er gemakkelijk omheen lopen en kunt de onderkant gebruiken als opslagplaats door een opbergkastje weg te zetten. Zo kun je ruimtebesparend je borden, bestek en glazen opruimen – handig! De bar kan tevens dienen als scheidingswand tussen woonkamer en keuken; zo kun je de twee ruimtes op een leuke manier van elkaar scheiden. Tot slot is een bar als eetkamertafel een geweldige keuze voor iedereen die van gezelligheid houdt: het leent zich perfect voor een borreltje met vrienden.