Selecteer een pagina

Er zijn veel verschillende soorten stoffen waarvan een dekbedovertrek kan worden gemaakt. Naast de uitstraling zijn er ook veel praktische verschillen tussen de stoffen waarvan beddengoed wordt gemaakt. Elke stof heeft voor- en nadelen. Ga je binnenkort een dekbedovertrek kopen maar weet je nog niet zo goed voor welke stof je het beste kunt gaan? Wil je weten welke stof het luchtigst is? Of ben je benieuwd welke stof op hoge temperaturen gewassen kan worden?  Hieronder leggen wij je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dekbedovertrek en welke stof het beste bij jouw wensen past.

Katoen

Over het algemeen is katoen de meest gebruikte stof in dekbedovertrekken. Dit natuurproduct heeft namelijk een aantal verschillende eigenschappen waardoor het zeer geschikt materiaal is voor beddengoed. Katoen is een ademende stof en dit geeft je het gevoel dat je fris ontwaakt na het slapen. Daarnaast neemt katoen ook vocht op. Dit kan erg handig zijn als je ‘s nachts veel transpireert en het niet zo snel koud hebt. Een ander groot voordeel aan katoen is dat het op hoge temperaturen gewassen kan worden. Hierdoor kunnen alle bacteriën en ongewenste stoffen die zich in beddengoed kunnen bevinden gemakkelijk gedood worden tijdens het wassen. Hierdoor is katoen ook zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Satijn

Ben je op zoek naar een luxe uitstraling en wil je de echte hotelkamer ervaring creëren in je slaapkamer? Dan is het een goede keuze om een dekbedovertrek te kiezen dat gemaakt is van satijn. Deze stof wordt ook van katoen gemaakt. Het verschil is dat er bij de productie van satijn een andere manier van weven wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat satijn gladder en zachter aanvoelt dan katoen. Slapen onder satijn is ook iets luchtiger dan slapen onder katoen. Dit kan vooral een voordeel zijn tijdens de zomermaanden. Een nadeel van satijn kan zijn dat het vocht wat moeilijker afdrijft en dat het op minder hoge temperaturen gewassen kan worden. Satijn wordt vaak gekozen vanwege de uitstraling en niet zo vaak vanwege de praktische voordelen.

Flanel

Een andere stof waar een dekbedovertrek van kan worden gemaakt is flanel. Een groot voordeel van deze stof is dat het de warmte goed vasthoudt. Dit komt doordat flanel eigenschappen heeft waardoor het zich snel aan kan passen aan de lichaamstemperatuur. Heb je het tijdens het slapen snel koud en ben je op zoek naar een dekbedovertrek dat goed je lichaamswarmte kan vasthouden? Dan is een flanel dekbedovertrek zeker een goede keuze.