Selecteer een pagina

Het eten van een kat wordt soms bepaalt door de voorkeur van het beest zelf, in het geval ze een redelijk tolerant baasje hebben. Andere huisdierbezitters gaan op zoek naar het eten dat het gezondst is voor de kat. Het verschilt natuurlijk per kat of je uitkomt bij bijvoorbeeld royal canin kitten of huismerk. Het meest gebruikelijk is om eten voor de kat aan te schaffen op basis van de leeftijd van het dier. Het spreekt voor zich dat kittens apart voer nodig hebben, omdat ze nog volop in de groei zijn. Naast kittens is er vaak ook voer voor katten die ouder dan een jaar zijn en ander eten voor wanneer ze ongeveer op de helft van hun leven zijn. Misschien wordt jouw kat wel zo oud dat het beest op den duur alleen nog maar zacht eten kan verteren.

Kitten voeding voor ieder ras 

Wanneer jouw kat jonger is dan een jaar heb je kitten voer nodig. Voor katten jonger dan vier maanden is er speciaal voer en voor kittens tussen de vier maanden en een jaar oud ook.  Mocht je dit goed willen aanpakken dan koop je eten voor het beest dat speciaal is afgestemd op het ras. Raskatten zoals bijvoorbeeld de perzische kat en britse korthaar hebben elk een speciaal mix van voedingsstoffen nodig om ze te laten uitgroeien tot een mooie volwassen poes. Het is fijn wanneer de voeding eraan bijdraagt dat jouw kat die stralende vacht krijgt die er zo mooi uitziet. Naast groei bevorderd goed voer de spijsvertering en de afweer van de kat. 

De effecten van gezond kattenvoer 

Een kat heeft veel aan goede voeding, dat is alleen al terug te zien aan het uiterlijk. Een gezonde vacht een mooi silhouet en een actieve houding. Wanneer de kat energie krijgt van het voer dan zal je zien dat het kattenspeelgoed dat je hebt voor het dier veel gebruikt wordt. Met een kat spelen is leuk, zeker wanneer ze nog jong zijn. De kat zal veel op ontdekkingstocht gaan en misschien zelfs wel een keer een vogeltje of een muis voor je voeten neerleggen. Dat is misschien niet het gedrag dat je van je kat verlangt maar ze gaan toch echt op jacht omdat ze van je houden en iets voor je mee naar huis willen nemen. 

Hoe houd je de kat bezig? 

Om te zorgen dat je energieke poes zich niet uitleeft op de dieren buiten kun je de kat misschien maar beter met een speelgoedmuis bezig houden. Naast muizen heb je nog tal van anderen speeltjes waar ze achteraan kunnen en hun tanden in kunnen zetten. Wellicht ben je benieuwd of jouw poes achter een schijnsel op de grond aangaat, daar kun je achter komen door het te proberen. Katten houden er ook van om zich ergens te kunnen terugtrekken. Dan moet je denken aan een tunnel of een doos, iets waar ze zich veilig voelen en dat leuk is om te ontdekken. 

Geef altijd het juiste voer aan jouw kat 

De leeftijden op het kattenvoer staan er niet voor niks. In iedere levensfase heeft het lichaam van een kat behoefte aan andere voeding. Het voer is daarnaast ook geen wondermiddel, door een oudere kat kitten voer te geven gaat deze zich niet ineens jonger gedragen en met je spelen.