Selecteer een pagina

Kunstgras is een type gras dat is gemaakt van synthetische materialen zoals plastic, nylon of polypropyleen, waardoor het eruitziet en aanvoelt als echt gras. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor echt gras, omdat het aan aantal specifieke voordelen heeft ten opzichte van natuurlijk gras, waarover hieronder meer.

Soorten

Er zijn verschillende soorten kunstgras, waaronder non-direction kunstgras (ook wel multidirectioneel kunstgras genoemd). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek waarbij de kunstgrasvezels of sprieten alle kanten uitwijzen. Daarnaast is er bij deze soort geen vleug (de vezelrichting van kunstgrassprieten) aanwezig zodat het gras er vanuit iedere hoek prachtig en ‘vol’ uitziet. De sprieten van non-direction gras hebben verschillende kleuren, structuren en hoogtes. Dit geeft het gras een hele realistische en natuurlijke uitstraling. Dat alles maakt non-direction gras ontzettend populair bij veel mensen. Naast het uiterlijk van non-direction gras, heeft het ook andere voordelen. Zo wordt meestal gebruikt in sportvelden en speelplaatsen, omdat het duurzamer is en minder snel slijt dan direction gras. Non-direction gras heeft aldus een hele hoop voordelen ten opzichte van normaal kunstgras.

Voordelen

Een van de voordelen van kunstgras überhaupt, afgezien van welke soort wordt gebruikt, is dat het weinig tot geen onderhoud vereist. Het hoeft niet te worden gemaaid, besproeid of bemest, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die weinig tijd hebben voor of weinig zin hebben in tuinonderhoud of voor droge gebieden waar water schaars is. Bovendien is kunstgras bestand tegen weersinvloeden, zoals regen en sneeuw, waardoor het hele jaar door kan worden gebruikt. Hoewel kunstgras duurder kan zijn in aanschaf dan echt gras, kan het op de lange termijn goedkoper zijn vanwege de lagere onderhoudskosten. Het kan ook een goede optie zijn voor mensen met allergieën, omdat het geen pollen en andere allergenen bevat die normaal gesproken in echt gras worden aangetroffen.

De meest voorkomende kleur van kunstgras is het bekende groen, omdat dit het dichtst bij de kleur van echt gras ligt. Binnen het groene kunstgras assortiment zijn er echter verschillende tinten groen beschikbaar, van lichtgroen tot donkergroen. Dit stelt je in staat om een kleur te kiezen die past bij jouw omgeving en voorkeur. Natuurlijk kan je de tinten ook met elkaar mixen.

In het algemeen biedt kunstgras veel voordelen, vooral non-direction gras voor sportvelden en speelplaatsen. Het vereist weinig onderhoud, is duurzaam en kan het hele jaar door worden gebruikt. Bovendien is het een goed alternatief voor mensen waarbij natuurlijk gras niet de voorkeur heeft.