Selecteer een pagina

Elektrisch rijden is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto in plaats van een traditionele auto met een verbrandingsmotor. Dit komt niet alleen door het milieubewustzijn, maar ook door de vele voordelen van elektrisch rijden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen van elektrisch rijden.

Het kost minder

Elektrische auto’s zijn op de lange termijn goedkoper dan traditionele auto’s. Dit komt doordat de elektriciteitskosten lager zijn dan de kosten voor benzine of diesel. Bovendien hoef je bij een elektrische auto geen onderhoud te doen aan bijvoorbeeld de uitlaat, remschijven of verbrandingsmotor. Hierdoor bespaar je nog meer op onderhoudskosten. Dit geldt ook voor een elektrische brommer of scooter.

Betere prestaties

Elektrische voertuigen zijn sneller en hebben een beter vermogen dan traditionele voertuigen met een dieselmotor of benzinemotor. Dit komt omdat elektromotoren direct vermogen leveren, terwijl verbrandingsmotoren eerst op toeren moeten komen voordat ze hetzelfde vermogen kunnen leveren. Daarnaast zijn elektrische voertuigen geruisloos, wat het rijden aangenamer maakt. Let er wel op dat niet elke batterij even lang meegaat. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken bij de aanschaf van een elektrisch vervoersmiddel.

Je hebt minder onderhoud nodig

Elke auto heeft onderhoud nodig en je moet toch een keer per jaar alles laten controleren bij een APK-keuring. Hoe meer onderdelen je auto heeft, hoe groter de kans dat er dan onderhoud verricht moet worden. Elektrische auto’s hebben minder onderdelen dan traditionele auto’s en dus minder onderhoud nodig. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten en hoef je minder vaak naar de garage. Daarnaast zijn elektrische auto’s vrijwel geruisloos, waardoor je geen last hebt van lawaai tijdens het rijden.

Schoner milieu

Elektrische voertuigen zijn veel schoner voor het milieu dan traditionele auto’s. Dit komt doordat ze geen uitlaatgassen produceren, zoals CO2, stikstofoxiden en fijnstof. Hierdoor draagt elektrisch rijden bij aan een beter milieu en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen. De uitstoot van schadelijke stoffen door verbrandingsmotoren is ook erg slecht voor de gezondheid. Elektrische auto’s produceren geen uitlaatgassen en daarmee is elektrisch rijden dus ook beter voor de gezondheid dan traditioneel rijden. Bovendien is het geruisloze rijden aangenamer en stressverlagend.