Selecteer een pagina

Wanneer je op hoogte moet werken heb je keuze uit verschillende soorten ladders en trappen. Maar wat zijn de verschillen nou eigenlijk precies? Waarom zou je kiezen voor een bepaalde soort ladder/trap? En wat zijn de alternatieven? We beantwoorden deze vragen in dit artikel! 

Ladder of trap?

Laten we beginnen met het verschil tussen een ladder en een trap. Veel mensen denken namelijk dat deze twee begrippen hetzelfde betekenen, maar dat is niet helemaal het geval. Het verschil zit hem met name in de treden. Een ladder heeft ‘bomen’ aan de zijkant, met ‘sporten’ als treden. Dit zijn dunne buizen met een ronde vorm.
Een trap daarentegen heeft ‘stijlen’ aan de zijkant, met platte treden. Hier kun je dus stabieler je voeten op zetten dan op de dunne ronde buizen van een ladder. Hierdoor zijn ze geschikter voor zwaardere klussen. Een ladder is echter meestal weer een stuk langer, waardoor deze geschikter is voor grotere hoogtes. Dit zijn dus zaken om mee in overweging te nemen bij je keuze voor een trap of ladder. 

Verschillende soorten ladders

Oké we weten nu wat het verschil is tussen een ladder en een trap. Laten we nu kijken naar de meest voorkomende soort ladders.

Een erg bekende ladder is de schuifladder. Dit zijn 2 (of meer) ladders op elkaar, die je (zoals de naam stiekem al verraad) uit kan schuiven. Op deze manier kun je dus erg grote hoogtes bereiken! Heb je niet de volledige lengte nodig, dan kun je de ladders ook gewoon op elkaar laten zitten. 

Ook een telescoopladder is uitvouwbaar. Hierbij kun je echter iedere trede apart uitklappen. Het grote voordeel hiervan is dat hij erg compact is om op te bergen!

Verschillende soorten trappen

Dan nu een aantal populaire soorten trappen. Een erg bekende is de dubbele trap. Deze heeft aan beide kanten treden. Handig als je samen met iemand anders iets op moet tillen bijvoorbeeld! De kleine dubbele trappen zie je vaak in huishoudens terug als opstapje. 

Een “bordestrap” staat bekend om het bordes bovenaan. Dit is een plateau waar je op kunt staan of spullen op kunt zetten. 

Alternatieven

Naast trappen en ladders zijn er nog tal van alternatieven voor het werken op hoogte. Neem bijvoorbeeld een rolstelling! Dit is een bepaalde soort steiger met wielen eronder. In de meeste gevallen een stuk veiliger dan een trap of ladder! Rolstellingen koop je op Rolsteiger-kopen.be.