Selecteer een pagina

Heb je vochtplekken in de muren of pleisterwerk dat aan het loskomen is? Het zijn bekende symptomen die aantonen dat je woning last van doorslaand vocht heeft. Alpha Vochttechniek helpt je met doorslaand vocht en vertelt in dit artikel meer over het oplossen van doorslaand vocht. 

Herkennen van het doorslaand vocht

Het herkennen van doorslaand vocht is niet altijd even gemakkelijk. De reden hiervoor is dat het soms op onbereikbare plekken naar voren komt. Daarnaast zal het ook vaker voorkomen op plekken wat je niet al te vaak komt. Hierbij kun je denken aan de kelder of de zolder. Mocht er nog niets zichtbaar zijn, dan kan ook een klamme geur het vochtprobleem verraden.  

Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer de buitenmuren niet meer voldoende beschermen tegen vocht. Bij een flinke regenbui zal het vocht vervolgens door de woning als een spons worden opgezogen. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat de grootste veroorzakers zijn: 

  • Poreuze gevel: Een muur is van nature poreus, dat is tevens nodig om te kunnen ademen. Als na de muur verouderd is of slecht wordt onderhouden, zal de muur niet meer goed kunnen drogen en ontstaat er doorslaand vocht. Ditzelfde geldt wanneer er scheuren of andere beschadigingen aan de muur zijn. 
  • Pleisterlaag: de pleisterlaag wordt in eerste instantie ervoor dat de muur niet vochtig wordt, mocht dit echter wel het geval zijn dan zorgt de pleisterlaag er ook automatisch voor dat de muur niet kan drogen. 
  • Kapotte dakgoot: heb je een probleem rond de hoogte van het dak? Een kapotte dakgoot kan voor lekkage zorgen en het directe probleem van het vochtprobleem zijn. 

Behandelen van doorslaand vocht

Vochtbestrijding van doorslaand vocht heeft alleen nut als de muur volledig wordt hersteld. Tijdelijk herstellen heeft geen zin omdat de muur na verloop van tijd alleen maar poreuzer zal worden. Wanneer dit gebeurd is zijn er nog verschillende manieren om de muur vochtbestendig te maken. Denk hieraan muren injecteren of impregneren.