Selecteer een pagina

Fietsen is één van de meest gekozen vrijetijdsbestedingen in ons land. Dat is natuurlijk niet vreemd, want het enige dat je nodig hebt is een fiets. Daarnaast kan iedereen dit doen; jong of oud, man of vrouw. Nederland staat dan ook bekend als fietsland. De fietspaden in ons land zijn dan ook geweldig. Zo zijn de meeste paden verhard of er ligt een goede half verharding op het fietspad. Dat maakt het wel zo prettig fietsen. Ook zijn er in Nederland verschillende fietsroutes uitgezet. Denk aan de bekende knooppuntroutes, maar ook de LF routes zijn populair. En uiteraard kun je ook zelf mooie routes uitstippelen. 

Met de fiets op pad

Het eerste wat je nodig hebt voor een heerlijke fietstocht, is een goede fiets. Zeker wanneer je afstanden van 20 km of meer gaat afleggen, is het raadzaam om eens even kritisch naar je fiets te kijken. Wellicht volstaat het om de fiets even door de fietsenmaker te laten nakijken. Slechts in het ergste geval is een nieuwe fiets aan te raden. In dat geval is de keuze reuze. Ga jij voor een elektrische fiets of liever gewoon old-fashion? En wil je een stadsfiets, wielrenfiets, city- of mountainbike? Laat je gerust goed informeren bij de fietsenzaak en vergeet ook niet om even een proefrondje te maken.

De route plannen

Zoals gezegd, zijn er in Nederland al verschillende bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Denk bijvoorbeeld aan de bekende knooppuntroutes. Hiermee kun je eenvoudig zelf een fietstocht plannen. Het zijn zo’n 40 fietsroutenetwerken die naadloos op elkaar aansluiten. Je kunt zelf de route en het aantal kilometers vooraf bepalen en fietst dus van knooppunt naar knooppunt. Naast de knooppuntroutes zijn er ook bewegwijzerde LF-routes door ons land te vinden. LF staat voor Langeafstand Fietsroutes en deze nemen je mee door het boerenlandschap, mooie heideroutes, idyllische boerendorpen en mooie steden. Ze zijn naar eigen inzicht te combineren of in combinatie met de knooppuntroutes samen te stellen.  

Waar ga jij fietsen?

Nu is de vraag waar jij gaat fietsen. Onze favorieten:

  • De Waalroute in Nijmegen: Je doorkruist vier verschillende landschappen en fietst over de dijk, waar je uitkijkt over de rivier de Waal. Onderweg kom je zelfs nog langs mooie kastelen en kloosters.
  • De Zeedijkenroute in Harlingen: Tijdens deze route kom je zeedijken uit de verschillende fasen van de Friese geschiedenis tegen. Ook fiets je door enkele bekende dorpen van de Elfstedentocht. 
  • De Havelterbergroute in Meppel: Deze route voert je door twee landschappen. Zo kom je langs veenafgravingen, maar ook fiets je ook op hogere zandgronden, met mooie glooiingen in de route. Onderweg heb je zelfs uitzicht op de hunebedden.