Selecteer een pagina

Vind je elke maand die hoge energierekening ook zo vervelend? Is in de zomer je woning erg warm, maar heb je in de winter moeite met je woning op aangename temperatuur te krijgen? Dan heb je waarschijnlijk niet een optimale isolatie in je woning. Omdat we in Nederland veel oude woningen hebben, kampen veel Nederlanders met deze problemen.

Om de reeds genoemde problemen op te lossen is de oplossing het verbeteren van de woningisolatie. Maar welke vormen van isolatie zijn er allemaal, en welke is de beste optie voor jouw situatie? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur is de tussenruimte tussen de binnen- en buitenzijde van een muur. In deze ruimte kun je isolatiemateriaal plaatsen om warmte vast te houden, of in de zomer juist koele lucht. Bij nieuwe woningen wordt de spouwmuur standaard geïsoleerd, maar bij woningen met een bouwjaar voor 1975 is dit vaak niet het geval.

Vloerisolatie

Onder de vloer van een woning is vaak nog wat ruimte vrij, dit wordt ook wel de kruipruimte genoemd. Wanneer je deze ruimte voorziet van isolatiemateriaal zal er minder warmte ontsnappen. Het isolatiemateriaal kan op verschillende manieren worden geplaatst. Wanneer de kruipruimte ruim genoeg is kun je het isolatiemateriaal aanbrengen aan de onderkant van de vloer. Is deze niet toegankelijk dan kun je het materiaal in of op de vloer aanbrengen, dit is echter een aanzienlijk lastigere ingreep en zal dus duurder uitpakken.

Dakisolatie

Dakisolatie is de goedkoopste vorm van woningisolatie waar snel rendement mee te behalen is. Het isolatiemateriaal kan zowel aan de binnen- als buitenkant van het dak worden geplaatst. Dit kan je tot een paar honderd euro per jaar besparen!

Isolatie door middel van de kozijnen

Een andere manier om de isolatie van je woning te verbeteren is goede kunststof kozijnen te plaatsen. Uiteraard hangt dit af van een aantal factoren van de kozijnen. De kozijnen met een lage UG-waarde laten minder warmte door. Het beste is om deze kozijnen gezamenlijk met HR++ glas te gebruiken om de optimale isolatie te garanderen. Kies bij voorkeur ook voor kunststof kozijnen met keurmerk.