Selecteer een pagina

Je hebt een nieuwe woning gekocht, maar er moet nog het één en ander aan gebeuren. Het zou kunnen dat je de badkamer of de keuken wilt verbouwen of renoveren. Lees hier 3 dingen waaraan je moet denken voordat je besluit om te gaan slopen.

1.     Draagmuur of niet

Je kunt grootse plannen hebben voor jouw nieuwe keuken. Hoe mooi is het om één mooie, grote open ruimte te hebben waarin jouw keuken en woongedeelte samenkomen? Echter, wil je en draagmuur weghalen, dan kan dit niet zomaar. Draagmuren zijn aangegeven op de bouwtekeningen. Staat op alle verdiepingen in het huis op dezelfde plaats een muur, dan is het waarschijnlijk een draagmuur. Loopt de muur door tot het dakbeschot, ook dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een draagmuur. Niet-dragende muren zijn vaak gemaakt van cellenbetonblokken, gipsblokken of gipsplaten en niet dikker dan 7 centimeter. Ben je er niet zeker van, huur dan een professioneel sloopbedrijf in.

2.     Elektriciteit in de muur?

Zoek voordat je gaat slopen uit of er geen elektriciteitsleidingen door de muur lopen die je wilt verwijderen. Met behulp van een leidingzoeker, die te koop is bij de bouwmarkt, kun je elektriciteitsleidingen snel en eenvoudig opsporen. Kijk verder ook of er vlakbij de muur een stopcontact of lichtschakelaar zit. De kans is dan groot dat er leidingen door de muur lopen. Heb je elektriciteit gevonden, schakel dan de stoom uit, schroef de contactdozen open, zet lasdoppen op de uiteinden van de draden en verwijder deze.

3.     Het afvoeren van afval

Heb je grootse plannen en ga je veel slopen? Denk dan na over het afvoeren van al je sloopafval. Als je meer dan tien kuub sloopafval hebt, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Het puin kun je op meerdere manieren afvoeren. Je kunt bijvoorbeeld een container huren bij een bedrijf dat puin en afval op de juiste manier stort. Scheid je afval alvast zelf. Dit kan je veel geld besparen. Ook kun je zelf het puin met een aanhangwagen naar de vuilstort brengen. Het verschilt per gemeente of je hiervoor moet betalen en hoe veel.