Selecteer een pagina

Er is voor ieder interieur een passende vorm van raamdecoratie te vinden. En de keuze is dan soms lastig. Er zijn verscheidene opties en u wilt voor uw kamer natuurlijk alleen het beste. Kiest u voor een klassieke shutter, een moderne aluminium jaloezie, sfeervolle lamellen of een praktisch plisségordijn? En welke kleur kiest u dan? Om nog maar niet te spreken over de functie van de ruimte. Moet de raamdecoratie volledig blinderen, heeft het voornamelijk een decoratieve functie, moet het vochtbestendig zijn en in hoeverre wilt u de regulatie van het licht zelf in de hand houden? Leest u hier daarom verder over de verschillende soorten raamdecoratie, de functies en de mogelijkheden.

De meest gangbare raamdecoratie: jaloezieën

Jaloezieën zijn bijzonder veelzijdig, betaalbaar en ook gemakkelijk zelf op te hangen. Het is dan ook niet vreemd dat dit één van de meest gangbare soorten zonwering is. U herkent de jaloezieën door de horizontale en kantelbare lamellen. U regelt de lichtinval zelf, door de lamellen te kantelen of de jaloezieën volledig op te trekken of te laten zakken. Jaloezieën zijn te krijgen in verscheidene materialen, maar de meest gangbare zijn hout, PVC en aluminium. U kunt er de zon mee weren, uw privacy mee vergroten en uw ramen zelfs enigszins isoleren. Wat jaloezieën betreft is er een exemplaar te vinden voor elk type interieur.

Shutters

Shutters, daarentegen, geven een hele andere sfeer af. Deze vorm van raamdecoratie wordt veel geassocieerd met vakantie, omdat ze in landen waar de zon veel schijnt regelmatig op gebouwen worden aangetroffen. Shutters zijn jaloezieën die niet op te trekken zijn. De horizontale lamellen worden in een kader geplaatst en daar kunt u ze kantelen om de lichtinval te regelen. U kunt er een ruimte erg goed mee verduisteren. Shutters als raamdecoratie geven een klassieke en statische sfeer af en zijn dan ook erg geschikt voor traditionele woningen en interieurs. Ze worden vaak van hout aangeboden, maar PVC shutters kunnen ook buiten en in vochtige ruimtes worden toegepast. 

Plisségordijnen

Een plisségordijn is bijzonder praktisch en heeft een wat moderner uiterlijk. Ze zijn gemaakt van een gekartelde stof en als u er van de zijkant naar kijkt dan ziet u een honingraatstructuur. Plisségordijnen zijn zo praktisch, omdat ze van boven en beneden geopend kunnen worden. U bepaalt dus hoe breed de strook met stof moet zijn en waar deze zich op uw raam bevindt. Zo beperkt u inkijk, maar houdt u de lichtinval wel zo groot mogelijk. Plisségordijnen zijn te krijgen in een groot aantal kleuren en gemakkelijk te installeren en bedienen. Daarnaast hebben ze ook een isolerende werking, wat natuurlijk voor raamdecoratie ook erg mooi meegenomen is. En kiest u voor een plisségordijn van een dikke stof, dan kunt u er een ruimte volledig mee verduisteren.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn net als jaloezieën een vorm van raamdecoratie die bijzonder veelzijdig is. U heeft een ruime keuze met betrekking tot kleuren en patronen en rolgordijnen zijn daarbij ook bijzonder betaalbaar. Rolgordijnen opent u door een stuk stof verticaal langs het raam naar beneden te trekken en deze vervolgens op een bepaalde hoogte stil te zetten. Zo kunt u de kamer volledig afschermen, het raam volledig open zetten of u kunt zelf bepalen hoeveel licht u door wilt laten. Wilt u nog meer vrijheid met betrekking tot de lichtinval, dan kiest u voor een duo rolgordijn. Dit type raamdecoratie kan zowel opvallend als onopvallend worden geplaatst. En kiest u voor een verduisterende stof, dan maakt u er een slaapkamer volledig donker mee.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn een wat traditionelere vorm van rolgordijnen. Dit type raamdecoratie wordt niet opgerold, maar – de naam zegt het al – opgevouwen. Hierdoor heeft het een minder modern en een meer sfeervol uiterlijk. U bedient het vouwgordijn op een soortgelijke manier als het rolgordijn en ook bij deze raamdecoratie heeft u de keuze uit een verscheidenheid aan stoffen. Ze zijn te gebruiken als zonwering, om te verduisteren, als decoratie en om inkijk mee tegen te houden. Vouwgordijnen van stof zijn niet geschikt voor de badkamer, maar staan schitterend in bijvoorbeeld de slaapkamer. 

Standaard gordijnen

De term standaard gordijnen is eigenlijk niet correct, maar hiermee bedoelen we hier de stoffen gordijnen die aan een rails boven het raam hangen en die u open schuift naar rechts of naar links. U kunt kiezen uit overgordijnen die vaak ’s avonds dicht gaan om inkijk tegen te gaan en doe overdag een warme sfeer te creëren binnen. Dit type raamdecoratie is traditioneel, stijlvol en ouderwets gezellig. U kunt ook kiezen uit romantische vitrage. Een kanten stof waarmee u naar buiten kunt kijken en niemand overdag bij u naar binnen kan kijken. Tussen deze twee opties in zit het inbetween gordijn, die niet volledig alle licht tegenhoudt, maar die wel privacy en decoratie biedt. Het gordijn is een soort van raamdecoratie die al eeuwen in interieurs wordt aangetroffen. 

Lamellen

Een laatste vorm van raamdecoratie die we hier behandelen zijn lamellen. Dit zijn verticale jaloezieën die verder eigenlijk hetzelfde werken. De stroken stof worden met een gewicht naar beneden gehouden en deze kunt u kantelen of open trekken. Lamellen zijn een raamdecoratie die uitermate geschikt is voor brede ramen of ook hoge ramen. U heeft een grote vrijheid over hoeveel licht u door wilt laten en hoeveel privacy u nodig heeft. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg stijlvol en is het een soort van raamdecoratie die in weinig interieurs zou misstaan. Echt een ruimte volledig verduisteren kunt u er niet mee en daarom treft u ze dan ook regelmatig aan in de woongedeeltes.

Welke raamdecoratie is het beste voor u?

Moet u een vorm van raamdecoratie gaan kiezen en weet u niet welke? Dan bent u niet de enige. De beste manier om dit te doen is door u af te vragen welke functie u wilt dat de raamdecoratie vervult (privacy creëren, zon weren, verduisteren, decoreren, isoleren, enzovoorts) en welke stijl/welk materiaal u nodig heeft. Komt u er nog niet uit, dan zijn er voldoende specialisten die u graag helpen met het maken van uw keuze.

Kijk op www.doehetbudget.nl voor een ruim assortiment raamdecoratie.