Selecteer een pagina

Er zijn allerlei matrassen voor boxsprings op de markt zoals koudschuim matrassen, pocketvering matrassen, latex matrassen maar ook de populaire traagschuim matrassen. Het schuim wat in een traagschuim matras zit wordt warm wanneer deze in contact komt met een lichaam, deze warmte zorgt ervoor dat het matras zich naar de lichaamscontouren zal vormen. Hierdoor zal je lichaam zonder drukpunten in een perfect passende vorm liggen, wat voor veel comfort zorgt. 

De opbouw van een traagschuim matras

Een traagschuim matras wordt uit meerdere lagen opgebouwd, een toplaag met de traagschuim en een onderste laag welke voor veerkracht moet zorgen. Traagschuim is van zichzelf niet veerkrachtig en voldoet alleen dus niet voor de juiste stevigheid. De benodigde steun moet dan ook van de onderkant van het matras komen, de veerkrachtige laag die wordt gebruikt zorgt voor de opwaartse druk en dus voor de ondersteuning. Het traagschuim dat wordt gebruikt zorgt voor de comfort. 

Waar komt de naam vandaan?

Van origine is traagschuim ontworpen voor de ruimtevaart, de naam komt van het feit dat het schuim heel langzaam reageert. Wanneer je er moet je hand flink opdrukt zul je je afdruk van je hand zien, het schuim zal dan langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren. 

Verschillen in kwaliteit

Je hebt op de huidige markt enorme verschillen als het gaat om traagschuim matrassen, er zijn een aantal punten waar je hierbij op moet letten:

  • De cellen moeten een open-celstructuur hebben. Het is natuurlijk belangrijk dat het traagschuim voldoende lucht doorlaat om een ventilerende functie te hebben. Een dergelijk matras kan alleen maar functioneren wanneer deze een open-celstructuur heeft. 
  • De reactie op temperatuur. Dit is ook een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit, het is namelijk van belang dat traagschuim pas zachter wordt wanneer deze in aanraking komt met de uitwendige lichaamstemperatuur van de mens, die rond de 29 graden ligt. Wanneer dit al bij lagere of juist hogere temperaturen gebeurt, gaat een groot deel van de functionaliteit verloren. 

Een goed traagschuim matras gaat rond de 8 tot 10 jaar mee, 8 jaar aan comfortabele nachtrust is iets wat je niet moet onderschatten. Kies dan ook niet voor de goedkoopste maar doe onderzoek naar welke matrassen kwalitatief goed zijn. Of ga bijvoorbeeld langs bij www.debeen.nl voor afdvies op maat, zij zijn specialisten op dit gebied en kunnen passend advies geven.