Selecteer een pagina

Je hoort steeds meer over epoxy en het wordt steeds populairder. Zo heb je bijvoorbeeld vast wel eens een epoxy boomstamtafel gezien. Maar veel mensen hebben geen idee wat het precies is. In dit artikel leggen we je daarom uit wat epoxy is, waar het voor gebruikt wordt en wat de voordelen zijn.

Epoxy is een soort giethars dat bestaat uit twee componenten. Deze twee componenten koop je los van elkaar en wanneer je met de epoxy wilt gaan werken, meng je ze. Dit mengen moet erg zorgvuldig en de maten moeten dan ook goed worden afgemeten. Wanneer de componenten goed met elkaar gemengd zijn, begint de epoxy automatisch met uitharden. Dit gaat erg langzaam, waardoor je nog ruim de tijd hebt om de epoxy te verwerken.

Waarvoor gebruik je het?

Epoxy wordt voor enorm veel dingen gebruikt. Zo wordt epoxy vaak gebruikt om iets te coaten zoals een vloer. Ook een epoxy tafel is erg populair. De tafel wordt dan bedekt in een laag epoxy. Wanneer je op zoek bent naar iets specialers, kun je een een riviertafel laten maken. Dit is een houten tafel met een diepe geul erin. Deze geul wordt gevuld met gekleurde epoxy, waardoor de tafel een gekleurde streep krijgt. Dit ziet er vaak erg kristalachtig uit en kan enorm mooi zijn.

Verder wordt epoxy ook gebruikt om bijvoorbeeld kunst van te maken, maar ook andere producten zoals onderzetters, of glazen. Met epoxy kan erg veel gedaan worden, waardoor het ook een erg populair product is.

De voordelen van epoxy

Epoxy is niet alleen populair omdat het op veel manieren gebruikt kan worden, het materiaal heeft ook nog eens enorm veel voordelen. Hieronder sommen we er een aantal voor je op:

  • Epoxy is erg sterk, waardoor het vrijwel niet beschadigd en anders makkelijk te repareren is. Epoxy kan ook erg goed tegen water en er komen geen vlekken op.
  • Omdat epoxy zo sterk is, is het ook makkelijk schoon te maken.
  • Epoxy is goed te bewerken.
  • Epoxy hecht aan vrijwel alle oppervlakken. 
  • Het is makkelijk om met epoxy aan de slag te gaan.